субота, 11 березня 2017 р.

Рідкий кисень

  Рідкий кисень рідина блідо-синього кольору, яка відноситься до сильних парамагнетикам. Є одним з чотирьох агрегатних станів кисню.  Рідкий кисень активно використовується в космічній та газовій галузях, при експлуатації підводних човнів, широко використовується в медицині. Зазвичай промислове отримання ґрунтується на фракційній перегонці повітря.
Коефіцієнт розширення кисню при зміні агрегатного стану на газоподібний складає 860:1 при 20°C, що іноді використовується в системах постачання киснем для дихання в комерційних і військових літаках, а також для транспортування та постачання киснем на великі відстані. Один автомобільний напівпричіп, що перевозить рідкий кисень, здатний в рідкому вигляді перевезти стільки кисню, скільки в газоподібному (у 40-літрових балонах) можна перевезти в 11 вантажних автомобілях!
Через свою кріогенну природи рідкий кисень може викликати крихкість матеріалів, які перебувають з ним у зіткненні. Рідкий кисень також є дуже потужним окислювальним агентом: органічна речовина швидко згорає в його середовищі з великим виділенням тепла. Більш того, деякі з цих речовин, будучи просоченими рідким киснем мають властивість непередбачувано вибухати. Нафтопродукти часто демонструють таку поведінку, включаючи асфальт. Тому там, де використовується рідкий кисень асфальтне покриття не допустимо.
Рідкий кисень є широко поширеним окислювальним компонентом ракетного палива зазвичай в комбінації з рідким воднем або гасом. Його використання обумовлене високим питомим імпульсом, який виходить при застосуванні цього окиснювача в ракетних двигунах.

Немає коментарів:

Дописати коментар