середа, 29 березня 2017 р.

Казки про окисник та відновник

«Флуор – найсильніший окисник».
У  Флуора , як і у всіх галогенів була своя заповітна  мрія. Лише одного електрона не вистачало йому для нового щастя, щоб стати таким спокійним та горділивим як Неон. І вирішив він вкрасти електрон. Довго ходив таблицею, приглядався, в кого ж можна поцупити електрон. Оксиген, спостерігаючи за ним, трішки побоювався і швиденько подружився з двома Гідрогенами, утворивши Воду. «Ось тепер я переможу Флуор» - подумав  зв’язаний з Гідрогеном Оксиген.
Вода вирішила побороти Флуор! Та де  там! Флуор виявився сильнішим. Вода, якою гасили пожежу, сама загорілася у Флуорі. Оксиген, який вважався  окисником, у цій реакції перетворився на відновника. Так Флуор продемонстрував, що він найсильніший окисник.
«Гідроген – хороший відновник »
Якось зібралися метали-відновники і стали вести розмову про те, хто кого відновив, хто  є найкращим. Гомоніли між собою лужні метали: « Ми ж найшвидше віддаємо електрони, ми робимо добру справу, ми найкращі». З’явився навіть Карбон(II)оксид –чадний газ: «Хоча я дуже отруйний, але як відновником мною дуже пишаються».
Все це чув завжди маленький сором’язливий Гідроген і дуже засмутився: «Чому вони? А не я? Мабуть тому, що у  мене один єдиний електрон і один протон?» І Гідроген заплакав. Це почули інші елементи і почали розпитувати, втішати: «Ні, ти хороший відновник» - наперебій говорили метали - «Ти позбавив нас Оксигенового рабства». Прийшли навіть деякі органічні речовини втішати Гідроген та дякувати за відновлення.
Так друзі допомогли повірити Гідрогену, що він хороший відновник.
«Оксиген - сильний окисник»
Жив собі Оксиген. Був він гордовитий, зухвалий і такий сильній, що з ким не зустрічався, відразу вимагав віддати йому 2 електрона, всіх він окиснював. Запишався Оксиген: «Я найсильніший, найспритніший, кращого за мене немає!» І назвали його Окисником, а речовини, з якими він взаємодіяв – оксидами. Зазнався зовсім Оксиген, ходить собі по таблиці зі всіма знайомиться, всі йому друзі, але не на рівних, тому що він у них відбирає електрони. Одного Флуора він дуже боявся. А от Аурум та Платина з ним знатися не хотіли, повністтю його ігнорували.

Немає коментарів:

Дописати коментар